top of page

Köszönés, bemutatkozás és kézfogás egy munkamegbeszélésen

Mi a megszokott és mi változott a pandémia miatt?




A megszokott köszönés

Aki belép, köszön. Bármilyen helységbe belépve köszönni kell az ott tartózkodók nemétől, rangjától és korától függetlenül. Ha valaki ismeretlenekkel teli társaságba lép, akkor mindig az ismerőst kell először üdvözölnie, csak utána a többieket.


Ki kinek köszön előre találkozáskor? Általánosan elfogadott, hogy a férfi a nőnek köszön előre, még nagy korkülönbség esetén is. A fiatalabb az idősebbnek, alacsonyabb rangú a magasabb rangúnak, nőtlen vagy hajadon a nőst vagy férjezettet üdvözli előre. Amennyiben minden pontban megegyezik a két fél, vagyis azonos neműek, korúak és rangúak, ebben az esetben mindegyikőjüknek arra kell törekedniük, hogy elsőként köszönjenek.


Bemutatkozás

Mindig a férfi a nőnek, a fiatalabb az idősebbnek, az alacsonyabb rangú a magasabb rangúnak köszön először, illetve ha belépünk egy helyiségbe mindig a belépő személy kezdeményez.

Tegezni általában azonos korúak tegezhetik egymást, akik például egy helyen dolgoznak. Ha nem egyértelmű, hogy tegezhetjük-e az illetőt, inkább magázzuk, amíg ő fel nem ajánlja annak ellenkezőjét. Azt még tudni érdemes, hogy férfi-nő kapcsolatban mindig a nőnek kell felajánlania a tegeződést, illetve ha különböző korú személyekről van szó, akkor mindig az idősebb kell, hogy azt kezdeményezze. Ennek figyelembe nem vétele, nagyfokú udvariatlanság.

Akit egyszer tegeztem, amíg élek, tegeznem kell.


A megszokott kézfogás

Kinek nyújtunk kezet? Ennek menete pont az ellenkezője a már a köszönésben leírtaknak. Mindiga nő a férfinak, az idősebb a fiatalabbnak és a magasabb rangú az alacsonyabb rangú embernek nyújt kezet elsőként. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy egyszerre mondják a nevüket, így egyik fél sem érti a másikét. Fontos, hogy kézfogáskor egymás szemébe nézzenek a felek, hogy határozottan, de ne durván szorítsák meg a másik kezét. A kézfogás mindig jobb kézzel kell, hogy történjen, ha valamit fogunk benne, akkor azt át kell tenni a bal kezünkbe.

Nem illik két kézzel, a férfiaknak pedig kesztyűben

kezet fogniuk, ez utóbbi a nőkre nem vonatkozik. Ha egy ülő társasághoz érkezik egy nő, akkor a férfiaknak fel kell állniuk, hogy üdvözöljék, a nőkre ez csak akkor vonatkozik, ha egy náluknál idősebb hölgy jelenik meg.

Gyakori hibák még, ha valaki csak a keresztnevét mondja köszönéskor, nem tiszta kézzel nyújt kezet a másiknak vagy nem néz annak szemébe. A tekintet az egyik legfontosabb része a kontakt felvételének. A bemutatkozást célszerű röviden, tömören intézni, illetve adott helyzetekben, például hivatalos találkozó alkalmával, fontos, hogy névjegykártyacsere kísérje a bemutatkozást. Ezen alapszabályok persze szituáció függőek, de ha betartjuk őket, akkor eleget teszünk az elvárt normáknak.


Leülés, ülés

Az etikett szerint interjúztatónak kell hellyel kínálnia, ám néha ezt vagy szórakozottságból, vagy kulturálatlanságból elmulasztják. Ha elkezdünk beszélgetni és még nem ültünk le, udvariasan megkérdezhetjük: "Megengedi, hogy leüljek?" Miután megkaptuk az 'engedélyt', foglaljunk helyet.

Az ülés maga is hordoz információt. Ha túl összehúzzuk magunkat, idegességet, félénkséget sugárzunk, ha szétterpeszkedünk és keresztbe tesszük a lábunkat, akkor pedig a nagyképűség, a túlzott magabiztosság hatása kelthet visszatetszést partnerünkben. Ne tegyük keresztbe a lábunkat. Hölgyeknél ajánlott a kicsit zártabb, férfiaknál a kicsit nyitottabb lábtartás. Javasolt, hogy a hölgyek ne tartsák az ölükben a táskájukat, hanem helyezzék például a mellettük levő székre.

Befejezés, elköszönés

A beszélgetést beszélgetőpartnerünknek kell befejeznie, soha ne mi zárjuk le az interjút. A beszélgetés végén állapodjunk meg, mikor, hogyan kapunk értesítést a folytatásról. Ne mi álljunk fel először, csak ha a cég képviselője elköszön tőlünk, akkor távozzunk. A protokoll szerint az interjúztatónak ki kellene kísérnie a meghívottat, ám olykor-olykor ez elmarad. A búcsúzásnál is a köszönéskor leírtak érvényesek. A kézfogást ne mi kezdeményezzük, legyen mosoly az arcunkon, nézzünk a partner szemébe.


Mi lett más a pandémia miatt?


Az új kézfogás a könyök összeütés?

A viselkedéskultúra, folyamatosan alakul, de járvány miatt most hirtelen sok minden megváltozott. Kézfogás helyett, legyen könyök összeütés? Ez egy kicsit furán néz ki –talán fiataloknál, barátoknál haveri találkozásnál még elfogadható. De egy állásinterjún ez nem alkalmazható. Mivel alaphelyzetben is a fogadó fél nyújt előre kezet, jelentkezőként csak azt a gesztust kell viszonozni, amit a fogadó fél ad. A kézfogás kizárt, de egy mosoly, fejhajtás kötelező.


Puszilkodás

A járvány ideje előtt, mindenki mindenkivel puszilkodott. Beléptünk egy társaságba ismerőst, ismeretlen puszival üdvözültük. Nekem személy szerint soha nem tetszett, de ez az én a privát véleményem. A puszit később is hagyjuk meg olyanok számára, akikhez érzelmileg is közel állunk.


Maszk

Bátran viseljük, mert annak ellenére, hogy az arcunk fele takarva van, a pozitív kisugárzás, higgyük el, maszk alól is előtör. Szem, a kéz, a mozdulatok pontosan mutatják, kik vagyunk, milyen a kedvünk.







Ìrta: Schekulin Èva - VS Rendezvény

20 Ansichten0 Kommentare

Aktuelle Beiträge

Alle ansehen
bottom of page